Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orientální tanec

 

Názory na původ břišního tance se často velmi liší, obecně lze však říci, že se jeho kořeny nacházejí na Středním východě. Díky kočovným cikánům se rozšířil po celé Evropě i Americe. Původně /ještě v dobách před naším letopočtem/ se jednalo o tanec plodnosti či tanec rodiček, kdy se těhotná žena připravovala na porod pomocí určitých pohybů. Při samotném porodu tančily spíše ženy okolo ní, skrze tanec jí předávaly ženskou energii a snímaly z ní bolest. Postupem času se tanec z čistě ženské záležitosti přesunul i do světa mužů. Hlavně především pro pobavení a potěchu jejich oka. Tančí se při různých slavnostech, svatbách a obřadech.
  Orientální tanec má mnoho podob, stylů /Baladi, Raks Sharki, Saidi/, rytmů a tanečních pomůcek. Mezi nejčastěji používané pomůcky patří svíčky, závoje, hole, činelky, křídla Issis, vějíře…
  Orientální tanec je určen pro všechny ženy bez rozdílu věku, váhové kategorie či úrovně pohybového nadání. Zlepšuje prokrvení a postavení těla, zpevňuje svaly a formuje postavu, zmenšuje menstruační obtíže a také může pomáhat při neplodnosti, ale každopádně zlepší náladu a naučí nás jak se mít ráda taková, jaká jsem.

   K tanci potřebujete něco pohodlného na sebe - sukni, tepláky, tričko a na boky šátek. Tančíme bosé, možno mít cvičky nebo ponožky.